Zpět do výpisu článků

Jak správně vybrat matraci

13. říjen 2017

Dnes vám vyvrátíme fámu, že čím tvrdší matrace, tím lepší. Často se s touto představou u našich klientů setkáváme, proto jsme se rozhodli, přiblížit vám naše zkušenosti a poradíme vám, jak správně vybrat matraci.

jak vybrat matraci

Správný výběr matrace aneb u tvrdosti to začíná

Znáte rozměr postele a zpravidla první, co řešíte, je tvrdost matrace. Jedná se o subjektivní pocit – příkladem může být jedna tvrdost matrace, na které bude spát drobná manželka a vysoký manžel s hmotností 90 kg. Každý z nich bude hodnotit matraci jinak. První radou tedy je – výběr tvrdosti matrace se odvíjí od hmotnosti a výšky člověka, který na ní bude spát.

Chci koupit matraci v e-shopu

To však není jediné, co tvrdost matrace určuje. Spíte rádi na zádech či na břiše? V tom případě je pro vás vhodnější tvrdší stupeň matrace. Naopak spáči, kteří dají přednost „klubíčku“ a poloze na boku, by se měli poohlížet po měkčí matraci.

Jak se vyznat v různých pěnách?

Téměř každá matrace je složena z pěny a každá pěna má své specifické vlastnosti. Pojďme se podívat na ty nejčastější.

• Polyuretanová pěna (PUR) - Známá také pod pojmem molitan se používá při výrobě cenově dostupnějších matrací. Charakteristická je nízká hmotnost, velmi dobré vlastnosti a samozřejmě zdravotní nezávadnost. Z PUR se časem vyvinuly ostatní pěny níže.
• Paměťová pěna / líná pěna – Její výhoda se skrývá v tom, že podle tepla a tlaku mění svoji tvrdost a optimalizuje polohu pro spánek. Ulevuje tak od bolestí kloubů, zad a pomáhá proti proleženinám.
• Studená pěna (HR) / AIR pěna – Studená pěna se vyznačuje vyšší pórovitostí, což zajišťuje velmi dobrou prodyšnost a lepší vyrovnání teplotních rozdílů – v létě chladí, v zimě hřeje. Nejčastěji se kombinuje s línou pěnou.
• Latex / latexová pěna – Latex je hypoalergenní a využívá se u měkčích matrací, které jsou vhodné pro polohovatelné rošty. Vlastnosti jsou velmi podobné studené pěně a patří mezi materiály s velmi vysokou antibakteriální odolností.

V matraci se může nacházet několik vrstev či zón z různých pěn. Můžete si tak vybrat ideální kombinaci, která vám bude vyhovovat.

Zjistit více o matracích

Jakou koupit matraci – další tipy pro výběr

Matrace pro děti by měly být středně tuhé s jednotnou zónou na povrchu (děti se v noci chrují), u menších dětí oceníte vodoodpudivou úpravu.
U starších lidí či při problémech s klouby je lepší volit měkčí matraci například z latexu.
Matrace s pratelným povrchem – pro snadnou údržbu jsou oblíbené matrace, které mají snímatelný povrch, který lze rozdělit na dvě části a prát zvlášť.
Volte kvalitní a především zdraví nezávadné materiály. Některé druhy pěn mohou uvolňovat specifický pach, který za několik dní vymizí a není pro člověka škodlivý. Sledujte tedy označení a certifikaci výrobků, která zajišťuje jejich nezávadnost. 
Oboustranné matrace na zimu a léto mají z každé strany jiný povrch, který reaguje na teplotu a zajišťuje kvalitní spánek v jakémkoliv období.

Kvalitní masivní postel a rošt vám může vydržet celý život. U matrace se životnost pohybuje podle kvality okolo 10 let. Chcete poradit s výběrem? Neváhejte nás kontaktovat.