Zpět do výpisu článků

Jak pečovat o dřevěný nábytek

1. listopad 2017

O tom, že kvalitní dřevný nábytek vydrží nejen po desetiletí, ale i po staletí, není pochyb. Aby byl stále krásný, potřebuje správnou péči a čas od času i povrchové ošetření, které zajistí nejen čistotu a lesk, ale také ochranou vrstvu před nečistotami. Pojďte se podívat, jak pečovat o dřevěný nábytek, aby vám dělal radost i dobrou službu po mnoho let. 

péče o nábytek

Než nábytek z masivu umístíte

Dřevo je přírodní materiál, který reaguje na okolní podmínky. Pokud tedy komodu vystavíte delší čas vlhku (např. přelitý květináč), tak i při sebekvalitnějším ošetření povrchu se vlhkost skrz mikropóry vtáhne do dřeva – vzniknou tak nepěkné mapy a nábytek se může zvlnit.

Nábytku z masivu také nedělá dobře vysoká teplota, která může znehodnotit jeho povrch. Faktorem ovliňujícím životnost je i UV záření. Nábytek vystavený denně na přímé sluneční paprsky bude měnit barvu a lak.

3 dobré rady

Nevystavujte nábytek vlhkosti
Vyhněte se přímému kontaktu se zdroji tepla
Umístěte nábytek mimo UV záření

Český nábytek z masivu

Ošetření a péče o dřevěný nábytek

Připravili jsme pro vás doporučení, jak pečovat o dřevěný nábytek. Díky tomu prodloužíte jeho životnost i krásný vzhled.

Používejte měkký hadřík (adhezní povrch lak poškrábe)
Vyhněte se mokru (hadřík může být lehce vlhký, popř. povrch po očištění otřete do sucha)
Pro odstranění prachu a jemných nečistot lze využít vysavač
K ošetření postelí z masivuskříní a dalšího nábytku používejte pouze čistící prostředky pro ochranu a ošetření dřeva.
Vhodné jsou také speciální prostředky na dřevo s antistatickým účinkem, který vytvoří vrstvu proti usazování nečistot.
Než přípravek použijete, přečtěte si pozorně návod. Pokud používáte nový prostředek, vyzkoušejte ho na méně viditelném místě.
Po několika měsících je vhodné dřevo ošetřit hloubkově pomocí vosků nebo olejů na dřevo (zvýrazní se tím kresba dřeva a uzavřou se povrchové póry).
Případnou mastnotu nebo otisky prstů neodstraňujte kuchyňskými či kosmetickými čisticími prostředky. Vhodné je použít mutující vosky.

Zajímá vás více?

Neváhejte nás kontaktovat nebo si přímo v našich truhlárnách GW design domluvte schůzku. Rádi s vámi projdeme naši výrobu, připravíme návrh nábytku na míru a doporučíme vám vhodné postupy pro péči o nábytek z masivu.